Liczba porcji 10
Koszt na osobę 13,83
Gluten
free
Danie
wegetariańskie

Wykonanie:

  1. Szczypiorek kroimy. Cebulę i imbir obieramy i kroimy w kostkę o boku 3 mm. następnie wrzucamy do rondelka z rozgrzanym olejem. Całość podsmażamy przez około 1 minutę i dodajemy czosnek. Mieszamy, wsypujemy kaszę jaglaną, wlewamy mleko kokosowe i doprawiamy solą. Kaszę gotujemy około 15 minut nie mieszając.Gotową kaszę odstawiamy na 5 min. pod przykryciem. 
  2. Pomarańcze parzymy, obieramy ze skóry, którą następnie kroimy w cienkie paseczki, a z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok. Na małą patelnię wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy pokrojoną skórkę, cukier trzcinowy i miąższ ze świeżej marakuji. Całość zagotowujemy i odstawiamy.
  3. Łuskane pestki dyni prażymy na rozgrzanej suchej patelni.
  4. Mini marchewki kroimy na desce wzdłuż i przekładamy na małą patelnię z niewielką ilością oleju. Posypujemy cukrem trzcinowym i pieprzem i całość karmelizujemy przez około 3 minuty.
  5. Paprykę myjemy, przekrajamy wzdłuż na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i faszerujemy ugotowaną kaszą jaglaną. Następnie przekładamy na blaszkę do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp.180C i pieczemy przez około 15 minut. 6.Zapieczoną paprykę podajemy z karmelizowaną mini marchewką, sosem z marakuji i pomarańczy, prażonymi pestkami dyni i świeżymi ziołami.
Składniki
na 10 porcji:

• Papryka biała 1,8 kg
• Cebula biała MC 0,2 kg
• Czosnek kostka MC 0,1 kg
• Pomarańcza MC 2 kg
• Imbir 0,2 kg
• Kasza jaglana Aro 0,5 kg
• Pestki dyni MC 0,1 kg
• Marakuja 0,4 kg
• Olej rzepakowy Aro 0,4 l
• Szczypior MC 0,1 kg
• Mleko kokosowe MC 1 l
• Mini marchew 0,5 kg
• Bazylia czerwona MC 0,1 kg
• Rukiew wodna MC 0,1 kg
• sól
• pieprz czarny
•