Wykonanie:
Kofta:
- Mięte siekamy.
- Łączymy wszystkie składniki ze sobą i wyrabiamy na jednolitą masę.
- Z gotowej masy formujemy, podłużne kotlety na kształt kiełbasy.
- Grillujemy na rozgrzanej patelni z każdej strony po 4-5 min do uzyskania brązowego koloru.
Bigos:
- Cebule obieramy, kroimy w kostkę podsmażamy w garnku na oleju.
- Kapustę kiszoną odsączamy z wody, która zostawiamy. Następnie kapustę kiszoną siekamy i dorzucamy do cebuli. Dodajemy przyprawy, suszone grzyby, czosnek i zalewamy około 1 litra wody i gotujemy przez 1godz.
- Międzyczasie siekamy biała kapustę.
- Kiedy kapusta kiszona zmięknie, dorzucamy biała kapustę. W razie konieczności uzupełniamy woda i gotujemy na małym ogniu przez kolejna godzinę.
- Po tym czasie do kapusty dokładamy powidła śliwkowe i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku. Kosztujemy, jeśli bigos jest mało kwaśny, korzystamy z wody spod kiszonej kapusty.
- Dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji.
Sos rydzowy:
- Rydze rozmrażamy. Kroimy na większe kawałki.
- Cebule i czosnek obieramy i siekamy na drobną kostkę.
- Na rozgrzanej patelni z masłem, smażymy cebulę i czosnek.
- Kiedy cebula się zrumieni, dorzucamy pokrojone rydze i gałązkę rozmarynu smażymy przez około 5min. Ciągle mieszając. Następnie podlewamy winem. Czekamy aż wino odparuje i doprawiamy do smaku.
Żurawina:
- Z cukru brązowego na patelni przygotowujemy karmel.
- Do karmelu dorzucamy żurawinę suszona, mieszamy a następnie dolewamy wino czerwone i gałązkę tymianku. Redukujemy.
- Kiedy wino zredukuje się o połowę doprawiamy do smaku octem, miodem, solą i pieprzem.
Złozenie Hot-Dog'a:
- Bułkę do panini grillujemy od wewnętrznej strony.
- Na spód bułki nakładamy ciepły bigos, następnie kładziemy kiełbasę jagnięca, rydze, konfiturę żurawinową i dekorujemy natka pietruszki.
na 2 porcje:
Kofta:
• Jagnięcina mielona 300g
• Mięso wołowe mielone 100g
• Czosnek 2 ząbki MC
• Mięta 10 listków MC
• Kmin rzymski 5g MC
• Kolendra mielona 5g
• Papryka słodka 3g MC
• Cynamon 2g MC
• Sól, pieprz
Bigos:
• Kapusta kiszona 500g MC
• Kapusta biała 500g
• Koncentrat pomidorowy 30g ARO
• Liść laurowy 3 listki MC
• Ziele angielskie 3 ziarna ARO
• Grzyby suszone 10g MC
• Powidła śliwkowe 30g ARO
• Olej 50ml ARO
• Cebula 80g MC
• Czosnek 4 ząbki MC
• Wędzona papryka 10g MC
• Sól, pieprz
Sos rydzowy:
• Rydze 200g MC
• Cebula 70g MC
• Czosnek 2 ząbki MC
• Masło 40g ARO
• Wino białe wytrawne 50ml
• Rozmaryn 1 gałązka MC
• Gałka muszkatołowa 3g MC
• Sól pieprz
Żurawina:
• Żurawina suszona 40g MC
• Cukier brązowy 20g MC
• Ocet winny czerwony 20g MC
• Tymianek 1 gałązka MC
• Wino czerwone pół słodkie 50ml
• Miód 20ml ARO
• Sól, pieprz
Hot-Dog:
• Oscypek 40g (można zastąpić Roladą Ustrzycką MC)
• Bułka do panini 1szt.